Rpi 4 + TV HAT + NAS

CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » čtv 30. led 2020 21:57:39

Nazdar všem
Jsem sice s RPi nováček ale ne s linuxem /PC atd. Po 2 dnech obnovování dat z poškozeného WD USB 3 1TB jsem se rozhodl postavit NAS + něco navíc když mi na TV přestaly fungovat chytre funkce a brzo přijde i o signál. (a jen zaloha na ONEDRIVE mi nestaci)

Moje idea je RPi 4B 4GB + TV HAT + IR ovladač (s klavesnici) + 2x 2TB USB3 HDD v RAID 1 + BT modul (pro pripad ze bych chtel klavesnici a mys na neco).

Chlazeni mám vyřešeno (upravím velký chladič ze stareho PC tak aby vlezl , nekolidoval atd , možnosti na upravy mám v praci) takže pokud pujde bude i přetaktování pro dostatečný výkon.

Skřin budu vyrábět na míru podle komponent atd ...

Rád bych RasberiOS protože LibreELEC nepodporuje RAID a dle info na jejich webu nikdy ani nebude. Navíc semi nepodařilo najít zdali půjde překonfigurovat SAMBU na libreELEC abych mohl uploadovat soubory z telefonu automaticky (foto/video) atd.

Ale narazil jsem na neco co semi nepodarilo dohledat a proto potrebuji pomoct....

1, zkouseli jste 5V-9V USB stepup ? potrebuji necím napajet 120mm ventilator ktery bude foukat vzuch skrz skřín.

2, Napajeni bude na to vše stacit original 5.1V 3A ? nebo radeji koupit zdroj ktery je v nabidce 5.25 4A? ... Jeste koketuji s myslenkou napajeni pomoci Oneplus 3 nabijecky ktera poskytuje 5V 4A (nahodou sem jednu objevil doma) a je mimo PD standart ... jejich dash charge funguje na principu potreby takze by teoreticky mohl dodat cca 5V a 4A .

Dekuji predem za radu s napajenim a jakekoliv uzitecne pripominky.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » čtv 30. led 2020 22:57:34

Ahoj,

libreelec běží na standardním jádře, takže mdadm si není problém dokompilovat - https://forum.libreelec.tv/thread/17572 ... lec-9-0-2/
S trochou vůle bys rozběhl i btrfs, ale celkově s provozováním storage setupu nad RPi nemám moc dobré zkušenosti - především pokud by došlo k rebuildu.

O sambě platí to samé co nahoře - zkompilovat se dá vše. Pokud chceš syncit mezi telefonem / storage / počítačem tak bych zvážil syncthing nebo případně nextcloud. Jinak pokud bys sehnal enclosure, která by si řešila HW RAID 1, tak uděláš mnohem lépe, než když se to bude počítat přes arm na RPi.

Mj. RPi BT má a lze celkem schůdně používat pro dané periferie (dokonce i paralelně s wifi - ale kabel se samozřejmě lepší). Používám integrovaný BT na retropie pro dva PS4 kontrolery, zároveň mi na tom jede tvheadend, který přes wifi sází do sítě televizi.

Jo a jestli budeš kupovat IR ovladač, tak nezapomeň na IR přijímač - ale předpokládám, že to jen explicitně nezmínil.

.... a teď tedy konečně k tomu na co se ptáš :)

ad 1, nevím co máš přesně za větrák ... ale možná ho utočíš i 5V, step up se nabízí na vyzkoušení, v tom bych neviděl problém, ale hlavně ho nervat na piny RPi, ale přímo na zdroj

ad 2, rpi měla problémy s některými kabely pro rychlé nabíjení https://www.theverge.com/2019/7/10/2068 ... y-charging ... jinak to, že do toho budeš zapojovat zdroj s více A nebude mít na funkci rostlináře vliv :)

Dej vědět, jak jsi pořídil.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » pát 31. led 2020 0:10:32

Ok tak mozna nějaké pokusy s libreELEC budou.
Btw raid1 by měl mit jednoduchý rebuild... jde jen o mirroring.

Jeste zvažuji vykašlat se na raid a zkusit nejaky skript na pozadí který bude synchronizovat data z disku 1 na 2 ... asi by bylo mene náročné ale zapis by probíhal až se zpožděním ( takze nějaká možnost straty dat by byla).

HW RAID modul pro Rpi jsem nenašel.

BT super , ad wifi výstup pro anténu je ten cerny kulaty konektor vedle 2x micro Hdmi ?

Ano vetraky mám které na 5V jely a byly neslysne ale pro dostatečný průtok nevím jestli by stačil ( cca jen 400rpm).

No zdroj jsem myslel tak jestli s mým osazenim bude 3A stačit... ale tak snad jo. Zkusím ten od oneplus ( kabelů mam více na test) a když tak pak dokoupim.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 31. led 2020 8:08:36

Raid 1 je "jen mirroring", ale nezapomeň, že ti veškerá obsluha jede přes CPU a když ti tam pak vznikne nějaký overhead typu resync, tak ti to spolehlivě udělá vrásky na čele. Svého času jsem takhle provozoval RPi, která fungovala jako společné úložiště a stroj pro zálohy pro kancelář. Potom co jeden disk v raidu odešel a byl nahrazen jiným byl tento prostor několik dní nepoužitelný a nakonec jsem disky přepojil do serveru a dosynchronizoval to v něm, jinak bych se asi nedočkal. Nicméně na nějaké to "domácí blbnutí" to může stačit. Na nějaký rsync bych se asi vykašlal - bude se ti to tavit ještě víc na kontrolních součtech ... ale pokud bys to dělal jednou denně někdy v noci, tak by to asi schůdné bylo.

Zkus hledat klíčová slova "externí HW raid", může vypadnout třeba něco jako toto - https://shop.bostar.cz/?cls=stoitem&stiid=9460

RPi 4 má jako ostatně každá malina s wifi udělanou anténu "na plošňáku". To co je vedle microHDMI je 3,5 jack.

Teplotu bych řešil, když by to bylo aktuální. Pokud by nestačilo chlazení, dal bych tam step-up. Pokud bys větráček nechtěl točit na max, mohl by sis regulovat otáčky pomocí PWM přes tranzistor z nějakého pinu RPi, na základě měření teploty:

Kód: Vybrat vše

cat /sys/class/thermal/thermal_zone*/temp | awk '{ print ($1 / 1000) "°C" }'
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » pát 31. led 2020 8:45:29

Ne ta moznost s HW raidem ne ... to bych mohl zrovna koupit NAS a multimedialni centrum a vykaslat se na Rpi.
Do Rpi jdu prave z duvodu vse v jednom ... no a taky proto ze budu mit s cim si hrat par tydu :-D ...
No vetracek chci prave napajet but primo s 5V nebo pres USB ... mam trochu strach kdyz na GPIO pripojim dalsi veci mezi TV HAT bude park rusen ... Kdysi jsem se s tim setkal na PC (PCI /PCi-ex) tv karty a ruseni pokud byly na spolecnych kanalech z dalsimi zarizenimi.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 31. led 2020 11:20:46

Externí HW raid ti dává možnost ho připojit na cokoliv. V případě RPi bys k tomu měl otevřený ekosystem, kde si postavíš věci, o kterých si můžeš na proprietárních naskách nechat jen zdát. Navíc komfort HW raidu je k nezaplacení - nežere výkon CPU, sám se postará o rebuild a to už vůbec nemluvím o tom, když na tom běží OS.

Tady je video test s mdadm na RPi4 - https://www.youtube.com/watch?v=O-FfOWdZAQ4 . Řešení, které jsem tu popisoval jsem měl na RPi 3. Na RPi 4 je tam naměřen řádově 5-10x vyší výkon. Pokud to budeš mít "doma na hraní", tak není o co stát.

Co se týče větráčku - https://www.youtube.com/watch?v=A7OPub0QHuw Zde máš vysvětlené přibližné odběry + výpočet rezerv. Podle mého soudu by to s oficiálním zdrojem mělo zvládnout, záleží jaký tam budeš dávat větrák. Na každý pád bych určitě zvážil řízení přes tu PWMku, je zbytečné to hnát pořád na plno. S rušením by neměl být problém. Předpokládám, že by si tu už někdo stěžoval :)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » pát 31. led 2020 13:23:59

Vidim ze tomu hodně rozumíš.
Ještě zvažuji tohle
https://rpishop.cz/baterie/1092-wavesha ... y-hat.html

Ale dle usermanualu jsem nepochopil zdali napájení Rpi probíhá přes GPIO s zapojení zdroje do tohoto modulu. A zdali dokáže Rpi poznat že došlo k výpadku proudu a bezi z baterie .

Jde mi o takovou ochranu ... výpadek proudu. V Rpi naběhne timer se shutdown příkazem a bezpečné se vypne bez poškození disku nebo systému. V případě zaskočeni proudu timer skončí...
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 31. led 2020 14:56:22

Tento hat není UPS. Viz https://www.youtube.com/watch?v=E-_eH8nBX_M - v komentářích dole se dočteš, že při vypnutí / zapnutí dojde k restartu. Jinak ano - napájení se děje v tomto případě přes GPIO. Další problém je, že ti to bude krýt komponenty, které chceš chladit.

Pokud by sis to chtěl řešit svépomocí tak potřebuješ něco takového - varianta vespod
Obrázek

Případně můžeš volit toto - https://rpishop.cz/vypinace/1454-zero2go-omini.html, ale přikláněl bych se spíš k DIY řešení výše :)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » pát 31. led 2020 15:29:55

Jo už se mi to info podařilo taky najit ups na tom shopu maj max výstup 5V 2.5A ... což si myslím že by bylo pro udržení dost na hrane.

Už tak sem se v napájení dopracoval na hranici limitu.. bo Rpi 4 ma max výstup na všech USB 1.2A .... když vemu IR reciver a k tomu dva USB 3 disky myslím že budu už nad limitem ... ale musím to zkusit nerad bych zapojoval jeste usb3 hub s napájením...

EDIT : Kdyz vezmu ze max odber Rpi4 je cca 0.85A + nejaky overclock = do 1A , + TV HAT odhadem muze brat tak 300mA , 2x USB3 disk = 1-1.5A , a Ir reciver kolem 200mA jsem celkem na 2.5-3A :-)
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 31. led 2020 16:08:48

Pokud si uděláš IR receiver sám na gpio, tak bude spotřebovávat 0 0 nic. Pokud tam budeš mít točivé disky, tak počítej s tím, že při rozběhu ti můžou udělat mnohonásobně větší odběr, než se u nich udává.

Třeba tady https://www.45drives.com/wiki/index.php ... Power_Draw se testuje rozběh 15 disků. Dohromady udělají peak skoro 450W! Tj. 30W na jeden a když I=P/U ... 30W/5V = 6A .... ale píší tam, že tam testovali disky s opravdu velkým odběrem. Čím pomalejší (ot/min) a menší (2.5) disk, tím spotřeba klesá, ale na ten rozběh pozor. Je to vhodné otestovat a při případné nestabilitě zařídit externí napájení.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » pát 31. led 2020 16:47:37

Ok tak jsem rozhodly a dalsi veci prikoupim az leda ze by neco neslo.

Rpi 4 4GB + TV HAT + Ir ovladac s airmouse a klavesnici (maj na rshopu) vc iR prijmace , 2x HDD 2TB toshiba canvio basic
ktomu dodam homemade chladic , napajeni pomoci nabijecky oneplus 5V 4A nebo microsoft 5V 3A a home made case a 32GB microSD UHC I na OS ...
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 31. led 2020 17:14:15

Tak pak dej vědět, jak to šlape ;)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » sob 01. úno 2020 9:17:59

Jeste me napadlo .. jak velka zatez pro Rpi je TV HAT server ?
Jde mi o to ze stejne budu TV HAT pripojovat bokem pres 40 zilny kabel.
Rozdil v cene mezi kabelem a Rasbery zero W je pomerne zanedbatelny .... tak sem premyslel ze hodim TV HAT na zero a bude s Rpi 4 komunikovat primo pres jejich integrovane wifi ....
Ale nevim jak zasadni odlehceni pro Rpi 4 (vzhledem ktomu ze na nem pobezi NAS asi v raidu a KODI na kterem deti budou poustet i youtube atd) to bude.
Jestli mi to stoji za dalsi nabijecku uvnitr skrine , za dalsi teplo generovane dvema Wifi 15cm od sebe ... atd atd :-D
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » sob 01. úno 2020 17:24:41

TV HAT server aka tvheadend - https://tvheadend.org/ žere 0 0 nic. Jen posílá pakety s tím, co přijímá v daném multiplexu. Dekódování se řeší na koncovém přijímači - tam už režie vzniká. Nákup dalšího HW mi přijde zbytečný.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
CyberDeath
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 30. led 2020 21:36:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od CyberDeath » pát 07. úno 2020 7:00:11

Tak libreelec jsem zavrhl , nepodpora raid ( pokud bych kompiloval tak s každým updatem to opravovat) a par dalších drobností ktere bych musel dela podobne.

Takze raspbian os + kodi po zvýšení RAM pro grafiku jede ok ale ...
Nevis jak je to s ukazatelem nedostatečného napájení.. když vypnu X a budu startovat rovnou do kodi bude fungovat nebo je zavisly na běhu desktopu ? .
Az vse nastavim a zprovoznim tak mam v planu x vypnout bo je asi už nebudu potřebovat ( jen sem tam)
V libreelec funguje .
BigSandy
Příspěvky: 83
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od BigSandy » pát 07. úno 2020 8:14:36

No nevím jestli má smysl raid na raspi a pokud mám raspi přístupné přes ssh zvenčí, asi bych to vůbec neřešil.
Mam na raspi 8 TB disk a ten samy v počítači , který zapínám přes vypínač, jen když zálohují data.
Každý týden spustím v počítači skript, který mi přes sambu projede disk na raspi a zálohuje to co přibylo.

Raspi se mi stara o chod celého rod. domku a všechno napojím přes piny tímto.
https://www.aliexpress.com/item/32874688339.html
5V 10A

Do USB mám píchly tento usb hub.
https://www.aliexpress.com/item/4000010340316.html
A do něj 3 USB DVB-T2 tunery. Já, manželka a kluk.
Mám routr ASUS s OpenVPN, takže mi TV hraje kdekoliv jsem, v notasu, v telefonu i tabletu.

Raspi mám v technicke mistnosti a u každe TV činskou krabku s LibreELEC, kde mi hraje i TV přes ty DVB-T2 tunery
Naposledy upravil(a) BigSandy dne pát 07. úno 2020 8:24:35, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 07. úno 2020 8:18:07

Nevím, proč bys musel s každým update kompilovat a upravovat sw raid - má minimální závislosti. Navíc libreelec má jako jeden z mála dostupných OS pro RPi hw podporu h.265.

So se týče podpětí, tak to není věcí OS, ale firmware - https://www.raspberrypi.org/documentati ... g-icons.md, může se tedy zobrazovat kdykoliv, i když třeba ještě ani není zavedený OS.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 07. úno 2020 8:28:48

BigSandy píše:
pát 07. úno 2020 8:14:36
No nevím jestli má smysl raid na raspi a pokud mám raspi přístupné přes ssh zvenčí, asi bych to vůbec neřešil.
Mam na raspi 8 TB disk a ten samy v počítači , který zapínám přes vypínač, jen když zálohují data.
Každý týden spustím v počítači skript, který mi přes sambu projede disk na raspi a zálohuje to co přibylo.

Raspi se mi stara o chod celého rod. domku a všechno napojím přes piny tímto.
https://www.aliexpress.com/item/32874688339.html
5V 10A

Do USB mám píchly tento usb hub.
https://www.aliexpress.com/item/4000010340316.html
A do něj 3 USB DVB-T2 tunery. Já, manželka a kluk.
Mám routr ASUS s OpenVPN, takže mi TV hraje kdekoliv jsem, v notasu, v telefonu i tabletu.
Ono spíš záleží pro jaký účel RAID (NAS) používáš. Pokud máš disk jen na zálohy, tak se skoro vyplatí si ho připojit k PC přímo a pro inkrementální backup by se oplatilo mít protokol, který ho nativně podporuju (rsync / rclone), než tam mít jako podvrstvu sambu. Ty 3 tunery tam máš spíš kvůli tomu, že každý obsluhuje jeden multiplex - ne že to máš rozdělené co člen domácnosti - jeden tuner? :) Nějak jsem nepochopil jak máš zapojený ten 5v 10A adaptér, můžeš to blíže vysvětlit? :)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
BigSandy
Příspěvky: 83
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od BigSandy » pát 07. úno 2020 9:24:12

Jsem ten konektor ustřihl a kabliky dal přimo do svorkovnice (čokolady).
Raspi napajím přes header pin 4 a 6.
Jsem odzkoušel spoustu zdroju z ali přes ten header pin 4 a 6, a ještě jsem ne nesetka, že by byl problem.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rpi 4 + TV HAT + NAS

Příspěvek od PetrSmetana » pát 07. úno 2020 16:24:49

BigSandy píše:
pát 07. úno 2020 9:24:12
Jsem ten konektor ustřihl a kabliky dal přimo do svorkovnice (čokolady).
Raspi napajím přes header pin 4 a 6.
Jsem odzkoušel spoustu zdroju z ali přes ten header pin 4 a 6, a ještě jsem ne nesetka, že by byl problem.
Při tomto druhu napájení je možno narazit na jednu drobnou komplikaci. Pokud by ti zkolaboval zdroj a před smrtí ti práskl do maliny nějaké vyšší napětí, tak při napájení přes piny nemáš žádnou přepěťovou ochranu. Tu jinak RPi na standardním vstupu má (kromě zero a nejstarších A/B) - https://robotics.ong.id.au/2014/07/30/r ... n-circuit/.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
Odpovědět