Tuner(y) a multiplexy

jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » čtv 03. říj 2019 10:59:24

Ahoj,

nedokázal jsem najít, jak je na tom RPi TV Hat s tunery a multiplexy.
Tak nějak předpokládám, že se umí naladit pouze na jeden kanál/multiplex.

Tedy pro tři české MPX budou potřeba 3 RPi s TV HATy.
A drbání s Kodi...

Můžete někdo prosím potvrdit či vyvrátit.

Dík,

JiT
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Uživatelský avatar
Riddler
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 30. kvě 2019 11:11:19
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 17 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od Riddler » sob 05. říj 2019 7:06:11

Ano, na TV HAT se může napojít víc počítačů zároveň, ale společně pak mohou sledovat pouze stanice ze stejného multiplexu.

Multiplexy: https://www.mapavysilacu.cz/mapglobal.html
JiH
Příspěvky: 2
Registrován: pon 07. říj 2019 8:29:30
Dal poděkování: 1 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od JiH » pon 07. říj 2019 10:41:28

Ahoj,

takže je to vlastně jako s TV, která má jenom jeden tuner - můžu se dívat a zároveň nahrávat jenom v jednom multiplexu (MUX).
Pokud má TV dva tunery, dokážu se na jeden MUX dívat a z druhého nahrávat. Otázka tedy je:
Dokázalo by RPI 4 obsloužit dva tunery zároveň? Dva TV Haty nebo Tv Hat a USB tuner?
Aby se šlo např. přes jeden dívat přímo na TV (jeden MUX) a druhý MUX streamovat do PC.

Dík.
JiH
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » pon 07. říj 2019 11:09:21

Riddler píše:
sob 05. říj 2019 7:06:11
... pouze stanice ze stejného multiplexu.
Toho jsem se bál...
Ale dalo se to čekat.
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Uživatelský avatar
Riddler
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 30. kvě 2019 11:11:19
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 17 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od Riddler » pon 07. říj 2019 11:16:53

JiH píše:
pon 07. říj 2019 10:41:28
Dokázalo by RPI 4 obsloužit dva tunery zároveň? Dva TV Haty nebo Tv Hat a USB tuner?
Dva TV HATy budou vzájemně kolidovat, ale HAT tuner a USB tuner spolupracovat mohou.
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » pon 07. říj 2019 13:55:48

A už víme o nějakém USB DVB-T2 vyzkoušeném tuneru?
Přeci jenom 2xRPi + 2xTVHat + 2xUSB tuner je levnější než 4xRpi + 4x TVHat...

Moduly si zkompiluju, firmware dotáhnu, ale v jádře se mi vrtat nechce.
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
pavel56
Příspěvky: 7
Registrován: pát 05. črc 2019 14:15:40
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od pavel56 » úte 08. říj 2019 14:09:17

Při použití Pi4 by neměl být problém použít TV-HAT+ 3x DVB-T2 dongl, USB 3 by to mělo být schopno převést. Já se na to chystám, hledám vhodný spolehlivý USB tuner DVB-T2
pavel56
Příspěvky: 7
Registrován: pát 05. črc 2019 14:15:40
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od pavel56 » stř 25. pro 2019 20:59:30

pavel56 píše:
úte 08. říj 2019 14:09:17
Při použití Pi4 by neměl být problém použít TV-HAT+ 3x DVB-T2 dongl, USB 3 by to mělo být schopno převést. Já se na to chystám, hledám vhodný spolehlivý USB tuner DVB-T2
Už se našel nějakej šikovnej T2 dongl??
Ondřej
Příspěvky: 8
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od Ondřej » čtv 26. pro 2019 8:56:03

Toto bude spíše o zkoušení možná.
Chtělo by to zakoupit někde 3x tuner a zkoušet.. + rozbočit 1x anténní vstup na 3x :-)
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » čtv 26. pro 2019 11:15:43

Ááá díky, žes to připomněl...
Vyzkoušeno:
RPi4 4GB + LibreELEC s přepnutými drivery na DVB, aby tam byly to media_cat
(https://libreelec.tv/2019/05/libreelec-leia-9-0-2-mr/ kapitola DVB Drivers)
USB 3.0 HUB, ale zapojenej do 2.0 portu.
4x Evolveo Sigma T2
Teroz rozbočovač 1-na-4

V LibreELECu nainstalovaný jak TVHeadend tak TVHeadend Client.
Ukládání nahrávek a timeshift na NFS. Místně připojenej disk mi to nějak rušil...
(https://libreelec.wiki/how_to/mount_net ... e#tab__nfs)
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Ondřej
Příspěvky: 8
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od Ondřej » čtv 26. pro 2019 14:47:08

Tady tento USB tuner vypadá dobře: AVerMedia TV TD310 - jen je to cenově asi nesmysl :-( no i když..

U nás bych musel mít 4x 3USB tuner + 1x TVHAT a 4x Malinu z toho 1x jako hlavní stream server.

A ještě takový detail. S jedním TV tunerem když hraju na hlavní TV a na druhé TV když zapnu jiný kanál, který není v tom daném multiplexu, tak se to na druhé TV přepne a na hlavní TV se přehrávání ukončí s hláškou- není signál nebo tak něco..

Tak ba mě zajímalo, jak nastavit to aby byl jeden USB tuner pro jeden multiplex.
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » čtv 26. pro 2019 16:51:04

Ondřej píše:
čtv 26. pro 2019 14:47:08
Tady tento USB tuner vypadá dobře: AVerMedia TV TD310 - jen je to cenově asi nesmysl :-( no i když..

U nás bych musel mít 4x 3USB tuner + 1x TVHAT a 4x Malinu z toho 1x jako hlavní stream server.
Zas takovej nesmysl to není. Ta moje Evolvea stála o 100 víc.
Ondřej píše:
čtv 26. pro 2019 14:47:08
A ještě takový detail. S jedním TV tunerem když hraju na hlavní TV a na druhé TV když zapnu jiný kanál, který není v tom daném multiplexu, tak se to na druhé TV přepne a na hlavní TV se přehrávání ukončí s hláškou- není signál nebo tak něco..
To je otázka nějakých priorit. Mně se to chovalo s jedním tunerem obráceně. Druhej odběr prohlásil, že není dostupný volný adaptér.
Ondřej píše:
čtv 26. pro 2019 14:47:08
Tak ba mě zajímalo, jak nastavit to aby byl jeden USB tuner pro jeden multiplex.
Tohle jsem nenastavoval. TVHeadend si to umí nějak magicky sám. A fakt to funguje. V obýváku si pustěj program a já si na mobilu z téhož muxu.
Aktivní je jenom jeden tuner, ale jdou z něj dva odběry. A u každého je jiný klient.
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Ondřej
Příspěvky: 8
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od Ondřej » pát 27. pro 2019 9:14:04

Ha, tady je něco. Tak nějak to chci udělat:
https://dirtyoptics.com/raspberry-pi-tv ... tvheadend/

Co ty na to ?
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » pát 27. pro 2019 9:37:37

Ondřej píše:
pát 27. pro 2019 9:14:04
Ha, tady je něco. Tak nějak to chci udělat:
https://dirtyoptics.com/raspberry-pi-tv ... tvheadend/

Co ty na to ?
S drobnými modifikacemi to mám doma. RPi4 a LibreELEC, protože mi to zároveň slouží na přehrávání.
A jestli se nechceš drbat s instalacema, tak dej LibreELEC i na to RPi3. Je to instantní. Skoro...
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od PetrSmetana » čtv 13. úno 2020 16:03:12

Nakonec mě přechod na DVB-T2 také dohnal ... po koupi nekvalitního set-top boxu jsem se s ním velmi brzo rozloučil a nyní začínám 5 minut po dvanácté stavět stream server. Aktuálně mám v zásuvce píchnuté ZERO s TV HAT. Kde vše jede na jedničku s hvězdičkou. Na TV mám RPi4 s 1GB RAM s libreelec.

Paralelně začínám řešit distribuci TV pro rodinu. Mám veřejnou IP a celkem slušné internety. Na základě zkušenosti zde jsem objednal 2x Evolveo Sigma T2 (jedeme u nás na jihu na 3 muxech). Mj. zkoušel jsem ještě DVB-T2 tuner Astrometa od Číňana (https://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Astrometa_DVB-T2), který doporučit nemůžu.

Co se týče rozdělování do muxů,tak si to tvheadend, řeší automaticky, ale vzhledem k tomu, že do teď jelo muxů 6 (3 pro staré DVB-T), tak se nerozdělovaly rovnoměrně. Proto jsem si upravil konfigurák jen pro dané muxy, aby mi zbyly pouze DVB-T2.

Kód: Vybrat vše

pi@raspberrypi:~ $ cat /usr/share/tvheadend/data/dvb-scan/dvb-t/cz-All 
# Czech Republic, whole country (updated to regulatory 2013 & 2018)
# Created from http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuziti-radioveho-spektra/rok_2012/pv-p_10-08_2012-11.pdf
# Added DVBT2 channels 21-60, source: https://www.ctu.cz/vyhledavaci-databaze/prehled-televiznich-vysilacu/opravneni

[CHANNEL]
        DELIVERY_SYSTEM = DVBT2
        FREQUENCY = 522000000
        BANDWIDTH_HZ = 8000000

[CHANNEL]
        DELIVERY_SYSTEM = DVBT2
        FREQUENCY = 562000000
        BANDWIDTH_HZ = 8000000

[CHANNEL]
        DELIVERY_SYSTEM = DVBT2
        FREQUENCY = 706000000
        BANDWIDTH_HZ = 8000000
Zde jsem si našel číslo kanálu https://www.digitalnitelevize.cz/vysilace/
A zde ke kanálům frekvence https://dvb-t2.cz/prevod-kanalu-a-frekvence/
Výše je tedy vidmo, že ladím v kanálech 27, 32 a 50. Jakmile dojdou tunery, tak rovnoměrné rozložení vyzkouším (zítra).

Dnes večer ještě dojedu vyzkoušet libreelec na RPi 4 po rodině a pokud bude vše fungovat, tak to o víkendu spustím. Výstup sepíšu do vlákna projekty, kdyby ho chtěl někdo replikovat.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » čtv 13. úno 2020 19:41:35

A až Petře zapojíš ty Sigmy, tak je v Libreelecu potřeba vybrat v AddOn sekci ovladače s kočičkou - čti media_cat.
Ono se to jednou restartuje a v administraci TVHeadendu Ti naskáčou tunery.

Vyzkoušel jsem s tím i takové opičárny, že jsem si na mobilu pomocí Termiusu otevřel ssh tunel k domácímu stream serveru a pustil
si telku z domova přes data od operátora, případně v práci, kde je ten internet fakt rychlej.
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od PetrSmetana » pát 14. úno 2020 7:04:16

jiri.tusla píše:
čtv 13. úno 2020 19:41:35
A až Petře zapojíš ty Sigmy, tak je v Libreelecu potřeba vybrat v AddOn sekci ovladače s kočičkou - čti media_cat.
Ono se to jednou restartuje a v administraci TVHeadendu Ti naskáčou tunery.

Vyzkoušel jsem s tím i takové opičárny, že jsem si na mobilu pomocí Termiusu otevřel ssh tunel k domácímu stream serveru a pustil
si telku z domova přes data od operátora, případně v práci, kde je ten internet fakt rychlej.
Ty tunery budu zapojovat na klasickém raspbianu co mi běží na RPi zero, pokud by byl problém, budu pamětliv "media_cat" záležitosti na libreelec a pokusím se to zreplikovat..

TV HAT jsem si koupil asi před půl rokem, tak jsem se vzdáleným streamováním již nějaké zkušenosti také posbíral. Ponejvíc když potřebujeme jet od prarodičů a děti mají něco "rozkoukané" (na déčku) :)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
jiri.tusla
Příspěvky: 44
Registrován: ned 08. zář 2019 15:45:09
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od jiri.tusla » pát 14. úno 2020 7:48:34

PetrSmetana píše:
pát 14. úno 2020 7:04:16
...
Ty tunery budu zapojovat na klasickém raspbianu co mi běží na RPi zero, pokud by byl problém, budu pamětliv "media_cat" záležitosti na libreelec a pokusím se to zreplikovat..
...
Pak se Ti bude hodit
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 5&t=241345

Jednou jsem s tím uspěl. Jako hračka dobrý.
Pak jsem uznal, že je pohodlnější nainstalovat LibreElec a přepnout v něm ovladače.
Dej člověku rybu a nebude mít hlad jeden den.
Nauč jej chytat ryby a bude celý den sedět na pramici a chlastat pivo.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od PetrSmetana » pát 14. úno 2020 7:58:20

Pravdu díž. Pokud je nutné překompilovávat kernel, tak bude rychlejší rozběhnout libreelec, vyměnit drivery a dát tam tvheadend ...
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 149
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tuner(y) a multiplexy

Příspěvek od PetrSmetana » sob 15. úno 2020 21:38:07

Mám jeden nový postřeh. RPi zero, na kterou ten TV HAT tak hezky pasuje neutáhne více než jednoho klienta.

Mám tedy dva Evolveo tunery s opatchovaným jádrem co tu psal Jiří (viewtopic.php?f=45&t=100#p550) + TV HAT. Se vzrůstajícím počtem klientů začíná růst softwarové přerušení (když sledují různé multiplezy) v topu jsem se se třemi připojenými klienty na zero dostal na cca 30 a load okolo 4.

Takže jsem nakonec vyměnil zero za RPi3 a top vypadá následovně (1.8 si)

Kód: Vybrat vše

top - 21:29:09 up  2:14,  1 user,  load average: 1.03, 1.04, 1.01
Tasks: 105 total,   1 running, 104 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
%Cpu(s):  6.1 us,  7.7 sy,  0.1 ni, 84.3 id,  0.0 wa,  0.0 hi,  1.8 si,  0.0 st
MiB Mem :    747.9 total,    298.3 free,    129.4 used,    320.2 buff/cache
MiB Swap:      0.0 total,      0.0 free,      0.0 used.    552.3 avail Mem 
Vše kromě jedné instance mi trůní na wifi. V jednom případě jsem řešil špek s tím, že se na libreelec nesynchronizoval čas z ntp. Tím pádem nefungoval TV program a nesynchronizovalo se ani počasí a vše co vyžadovalo komunikaci po kanále šifrovaném certifikátem.
Vyřešeno přes nano /storage/.config/autostart.sh kam jsem vložil:

Kód: Vybrat vše

date -s @$(curl -s 'http://timeapi.herokuapp.com/utc/now?\s')
Po restartu čas ok.

Nyní vše sviští jak fík. Na stream server ještě vytisknu krabičku ať to trochu vypadá.

Ještě jsem vlastně přišel na něco, konfiguraci na zero výše neutáhne 850mAh zdroj (s TV HAT stačil). Vše se jinak tvářilo, že jede akorát Evolveo tunery nenašly žádné programy. Potom co jsem tam hodil 2A zdroj, tak se vše rozjelo.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
Odpovědět