Grafy

Odpovědět
BigSandy
Příspěvky: 59
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Grafy

Příspěvek od BigSandy » sob 31. srp 2019 6:27:24

Zdravím.
Tak už mi vše na raspi 4 funguje jak má, jen bych chtěl pořešit poslední věc, a to vytváření grafu s teplotních čidel.

Už par roku mi to běží na RRDtool, což už je trochu zastarale.
Asi před rokem jsem zkoušel Collectd, ale nějak mně nezaujal.
https://collectd.org/download.shtml

Doporučte něco.
Nechci nějakou službu, kam by se odesilala data a vytvařeli grafy.
Vše off na mem raspi.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 67
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Grafy

Příspěvek od PetrSmetana » pon 02. zář 2019 17:20:14

Moderniho?

Si tam dej prometheus na sber metrik a grafanu na vizualizaci :)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
BigSandy
Příspěvky: 59
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Grafy

Příspěvek od BigSandy » úte 10. zář 2019 17:51:09

Jak funguje ta grafarna?
Ona ma i svuj web servr, tak se grafy vytvařejí až když někdo na ten servr vleze?
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 67
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Grafy

Příspěvek od PetrSmetana » stř 11. zář 2019 21:20:19

BigSandy píše:
úte 10. zář 2019 17:51:09
Jak funguje ta grafarna?
Ona ma i svuj web servr, tak se grafy vytvařejí až když někdo na ten servr vleze?
Z jedné strany tlačíš data, z druhé strany lezou grafy :) Kreslí to dokonce tvůj prohlížeč = nezatěžuješ server generováním grafiky. Koukni do dokumentace, mají to celkem srozumitelně rozepsané ;)
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
BigSandy
Příspěvky: 59
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Grafy

Příspěvek od BigSandy » pon 16. zář 2019 10:58:30

Ty použivaš prometheus?
Ja zkusil influxdb a ma to nějak moc souboru v adresaři /var/lib/influxdb/, ktere se při krmení databaze přepisují, na to že to je na SD kartě.

Jsem dosud použival RRDtool.
Jeden soubor databaze.rrd a ukladal na flashdisk.
Jednou za měsic se přes crontab spustil skript, který tu databazi překopiroval na pevný disk, k te puvodní připsal bak a nakopuiroval zpět tu co dyla na pevnem disku.
Tim se zabranilo přepisovaní furt stejných sektoru.
Flash disk mi už tak jede 5 roku.
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 67
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Grafy

Příspěvek od PetrSmetana » pon 16. zář 2019 21:25:06

Používám, ale ne na malině ;) Běží nám na firmě orchestrovaný přes kubernetes na několika stovkách serverů. Přetéká nám to ještě částečně do victoria metrics, kterou máme jako dlouhodobý storage. Abych pravdu řekl, nezaobíral jsem se tuningem nad IO a nejsem si jist do jaké míry to jde rozumně nasadit nad RPi. Zde je v kostce popsané, jak funguje prom jako úložiště https://prometheus.io/docs/prometheus/latest/storage/

Na druhou stranu, tady to někdo deploynul: https://www.mytinydc.com/index.php/en/2 ... ge-content

Je možné, že je to kanon na vrabce. Sám si sbírám a vizualizuju data svépomocí :) Co se týče tvého řešení, tak si myslím, že by bylo jednodušší zapisovat si do /dev/shm ... sám to tak na malině řeším, abych si zbytečně nesahal do IO na kartě.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
BigSandy
Příspěvky: 59
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Grafy

Příspěvek od BigSandy » stř 09. říj 2019 8:39:59

Tak jsem to nevzdal a v pracovní době jsem tomu věnoval všechen volný čas. :D
Mam nainstalovanou databázi Influxdb, a krmím jí přes telegraf.
I v grafaně už trochu umím.
Zatím tedy grafy přes plugin graph panel a také ty teplotní koláče přes plugin Singlestat.

Jen nemohu přijít na to jak to hodit na můj web, nebo alespoň s toho udělat web stránku, aby to nebylo možno editovat.

Kdyby náhodou někdo věděl jak na to?
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 67
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Grafy

Příspěvek od PetrSmetana » pát 18. říj 2019 6:44:18

Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
BigSandy
Příspěvky: 59
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Grafy

Příspěvek od BigSandy » pon 21. říj 2019 19:55:18

Koukal a zkoušel ale nedavam to.
Kdyby se tu náááááhodou našel nějaký frajer co umí PHP,Javaskript, atd a byl by ochotný pomoct, tak trochu inspirace.
Určitě nepotěší jen mně, ale i par dalších.
Trochu inspirace. :mrgreen:

https://codepen.io/terryyounghk/pen/hfoaA
Tady jsem už ořezal ten teploměr.
https://uloz.to/file/w6cfU0zPPMZd/budiktest1-rar
Kdyby ho uměl někdo upravit aby šel ovladat :mrgreen:

Nebo toto nemá chybu.
https://twitter.com/mcrossley/status/169800777697734657
A da se stahnout tu.
https://github.com/HanSolo/SteelSeries-Canvas
iselink
Příspěvky: 10
Registrován: stř 17. črc 2019 14:31:04
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Grafy

Příspěvek od iselink » pon 11. lis 2019 16:14:48

možná EJS a express jako server-side.
BigSandy
Příspěvky: 59
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Grafy

Příspěvek od BigSandy » úte 12. lis 2019 6:44:31

Toto je už vyřešene :mrgreen:
teploměry.png
teploměry.png (39.64 KiB) Zobrazeno 386 x
Už s nimi umím hýbat podle naměřených dat
Odpovědět