Raspberry RPI4 a Tv Hat

Odpovědět
Radar
Příspěvky: 4
Registrován: úte 03. zář 2019 13:28:38
Dal poděkování: 2 poděkování

Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Radar » úte 03. zář 2019 13:42:03

Nemá žádné zkušenost s Raspberry a tak jen tápu, jak co rozchodit, připojil jsem do RPI 4B tuner TV Hat, podařilo se mi ho rozchodit, ale při sledování se mi televize strašně seká a dále, mi přes micro hdmi nejde žádný zvuk, pokud TV Hat připojím do RPI 3, tak přes klasické hdmi jde zvuk bez problému. Další věc, co by mne zajímala, je ohledně chlazení RPI 4B použil jsem na chip hladič 14 x 14 x 10mm a celé RPI se přesto hřeje jako ďas, tak přemýšlím a malém ventilátorku,líbí se mi Zonepi chladicí sada, galaxy, ale nevím, jestli by se mi ji povedlo nabastlit do krabičky Zonepi krabička pro Raspberry Pi 4B a TV HAT.
A poslední dotaz, zkoušel jsem vytvořit spouštěcí msd pro LibreELEC, jedná se o poslední betu, která by měla RPI 4B podporovat, a system vůbec nenaběhne, zkoušel jsem různě microSD karty a vždy se to chová stejně. Děkuji za případnou pomoc.

BTW: Takže instalace Libre se povedla, byla zřejmě jakási chyba bootloaderu z výroby.. po jeho přehrání se nainstalovalo z Noobs zcela bez problému..
Naposledy upravil(a) Radar dne sob 07. zář 2019 19:31:28, celkem upraveno 1 x.
pavel56
Příspěvky: 4
Registrován: pát 05. črc 2019 14:15:40
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od pavel56 » sob 07. zář 2019 15:09:27

Radar píše:
úte 03. zář 2019 13:42:03
Nemá žádné zkušenost s Raspberry a tak jen tápu, jak co rozchodit, připojil jsem do RPI 4B tuner TV Hat, podařilo se mi ho rozchodit, ale při sledování se mi televize strašně seká a dále, mi přes micro hdmi nejde žádný zvuk, pokud TV Hat připojím do RPI 3, tak přes klasické hdmi jde zvuk bez problému. Další věc, co by mne zajímala, je ohledně chlazení RPI 4B použil jsem na chip hladič 14 x 14 x 10mm a celé RPI se přesto hřeje jako ďas, tak přemýšlím a malém ventilátorku,líbí se mi Zonepi chladicí sada, galaxy, ale nevím, jestli by se mi ji povedlo nabastlit do krabičky Zonepi krabička pro Raspberry Pi 4B a TV HAT.
A poslední dotaz, zkoušel jsem vytvořit spouštěcí msd pro LibreELEC, jedná se o poslední betu, která by měla RPI 4B podporovat, a system vůbec nenaběhne, zkoušel jsem různě microSD karty a vždy se to chová stejně. Děkuji za případnou pomoc.
Jedu LE s TV Hat na RPi4 s 4GB, a tímto chladičem https://rpishop.cz/chlazeni/1632-hlinik ... x-6mm.html s LE jede i tvheadend, vše bez problému. Jediné co jsem musel doladit bylo zpožďování zvuku. (TV přes HDMI), zvuk OK, SW stažen z zonepi.cz. V konečném řešení uvažuji o aktivním chlazení, zatím volně pohozeno za TV.
Radar
Příspěvky: 4
Registrován: úte 03. zář 2019 13:28:38
Dal poděkování: 2 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Radar » sob 07. zář 2019 15:30:51

Ten chladič jsem nasadil také, ale i tak se Rpi značně hřeje, o aktivním chlazení také uvažuji, zkusil bych jen malý vetracek přidat na krabičku. Jen si nevim rady s tím zvukovým výstupem přes Hdmi, jestli dělám něco špatně, nebo je to HW chyba ;)
BigSandy
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od BigSandy » sob 07. zář 2019 17:05:43

Tv Hat nemam ale chladim to timto a spokojený.
https://www.aliexpress.com/item/4000042331060.html
Mam ten s 2 větrakama.
Radar
Příspěvky: 4
Registrován: úte 03. zář 2019 13:28:38
Dal poděkování: 2 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Radar » sob 07. zář 2019 17:23:07

BigSandy píše:
sob 07. zář 2019 17:05:43
Tv Hat nemam ale chladim to timto a spokojený.
https://www.aliexpress.com/item/4000042331060.html
Mam ten s 2 větrakama.
Na ten jsem koukal na Alíkovi, tomu věřím, že to uchladí bez problému, je asi za 8 doláčů, což je slušná cena, ale právě že nevím, jestli nebude problém s připojením Tv Hatu, chtělo by to nějakou osobní zkušenost...
Grugh
Příspěvky: 2
Registrován: sob 14. zář 2019 19:21:03

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Grugh » sob 14. zář 2019 19:31:01

Pořídil jsem si stavebninici s PI 4 a TV HAT.
Moje poznatky:
1) Dodaná distrubice Rasbian zřejmě neumí využít HW akceleraci a způsobuje přehřívání CPU při přehrávání snad jakéhokoliv videa.
2) Pokusně stažená distribuce Libreelec zvládá i příjem a dekódování HD signálu DVB-T2 HEVC bez přehřívání.
3) Stavebnice má chladič a krabičku koncipovanou na jinak vysoké sloupky a 40-pin nástavec než jsou dodané s TV HATem. Tj. je téměř nesestavitelná.
Proč se proboha dodává distribuce, která s TV hatem nefunguje a chladič s krabičou a drobnými díly, které navzájem nepasují? :?
Uživatelský avatar
Skalgrin
Příspěvky: 30
Registrován: stř 31. črc 2019 9:00:00
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 5 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Skalgrin » pon 16. zář 2019 6:52:06

Grugh píše:
sob 14. zář 2019 19:31:01
Pořídil jsem si stavebninici s PI 4 a TV HAT.
Moje poznatky:
1) Dodaná distrubice Rasbian zřejmě neumí využít HW akceleraci a způsobuje přehřívání CPU při přehrávání snad jakéhokoliv videa.
2) Pokusně stažená distribuce Libreelec zvládá i příjem a dekódování HD signálu DVB-T2 HEVC bez přehřívání.
3) Stavebnice má chladič a krabičku koncipovanou na jinak vysoké sloupky a 40-pin nástavec než jsou dodané s TV HATem. Tj. je téměř nesestavitelná.
Proč se proboha dodává distribuce, která s TV hatem nefunguje a chladič s krabičou a drobnými díly, které navzájem nepasují? :?
1) Pi 4 vyžaduje Raspbian Buster, který pokud vím třeba ještě neměl (před dvěma týdny podotýkám) hotový build Kodi - nevím jak na 4B - ale u všech starších bratříčků bylo důležité v čem (SW)se video pouští, třeba na 3B+ VLC na FHD video bylo tařka bez šance, Kodi 18.x s prstem v nose) (kolik RAM má Pi 4 v dodané stavebnici?)
2) Očekával bych že to bude OS dodaný se setem - přeci jen je to OS dedikovaný na multimédia
3) Téměř? :-)

Pokud byl set koupen z rpishop.cz, požádal bych je o doplnění setu o jiné distanční sloupky & GPIO nástavec & SD kartu s LibreElec. Tohle zní jako pořádná ostuda.
Uživatelský avatar
Proximate3
Příspěvky: 4
Registrován: úte 16. črc 2019 9:49:44
Dal poděkování: 3 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Proximate3 » pon 16. zář 2019 12:47:21

Grugh píše:
sob 14. zář 2019 19:31:01
Pořídil jsem si stavebninici s PI 4 a TV HAT.
Moje poznatky:
1) Dodaná distrubice Rasbian zřejmě neumí využít HW akceleraci a způsobuje přehřívání CPU při přehrávání snad jakéhokoliv videa.
2) Pokusně stažená distribuce Libreelec zvládá i příjem a dekódování HD signálu DVB-T2 HEVC bez přehřívání.
3) Stavebnice má chladič a krabičku koncipovanou na jinak vysoké sloupky a 40-pin nástavec než jsou dodané s TV HATem. Tj. je téměř nesestavitelná.
Proč se proboha dodává distribuce, která s TV hatem nefunguje a chladič s krabičou a drobnými díly, které navzájem nepasují? :?
Podle mojich zkušensotí:
1) Rasbián je vždy dodáván v nejnovejší stabilní verzi- to je verze z 2019-07-10.
2)libreelec je alfa verze a není doporučovaná pro běžný provoz RPI 4.
3)Tento problém jsem nezaznamenal, v sadě mají být 2 různé headery, pokud Jste nedostal správný header tak bych se zkusil obrátit email techniku- podpora@rpishop.cz a zažádal o nápravu.
Grugh
Příspěvky: 2
Registrován: sob 14. zář 2019 19:21:03

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Grugh » pon 16. zář 2019 18:13:33

Skalgrin píše:
pon 16. zář 2019 6:52:06
1) Pi 4 vyžaduje Raspbian Buster, který pokud vím třeba ještě neměl (před dvěma týdny podotýkám) hotový build Kodi - nevím jak na 4B - ale u všech starších bratříčků bylo důležité v čem (SW)se video pouští, třeba na 3B+ VLC na FHD video bylo tařka bez šance, Kodi 18.x s prstem v nose) (kolik RAM má Pi 4 v dodané stavebnici?)
2) Očekával bych že to bude OS dodaný se setem - přeci jen je to OS dedikovaný na multimédia
3) Téměř? :-)

Pokud byl set koupen z rpishop.cz, požádal bych je o doplnění setu o jiné distanční sloupky & GPIO nástavec & SD kartu s LibreElec. Tohle zní jako pořádná ostuda.
ad 1) Kodi bylo raspbianem podporováno a šlo nainstalovat. V repozitáři kodi nebyl TVHeadend add-on a já nevím, jak ho jinak přidat. Sestava měla 4GB. Grafické kartě jsem přidělil 256MB. Při pokusu přidělit více, systém nenastartoval a musel jsem použít NOOBS k editaci konfigurace.
K přehřívání docházelo, když jsem např. ve chromiu byl lokálně připojen k TVHeadend serveru a zkoušel přehrávat libovolný kanál (i SD DVB-T). Myslím, že podobně se chovala i videa z youtube.
ad 3) Když jsou distanční sloupky o pár milimetrů kratší, tak je nelze použít. Takže TV hat držel pouze povysunutý 2x20 nástavec a otvor na anténní konektor v krabičce.
Proximate3 píše:
pon 16. zář 2019 12:47:21
Podle mojich zkušensotí:
1) Rasbián je vždy dodáván v nejnovejší stabilní verzi- to je verze z 2019-07-10.
2)libreelec je alfa verze a není doporučovaná pro běžný provoz RPI 4.
3)Tento problém jsem nezaznamenal, v sadě mají být 2 různé headery, pokud Jste nedostal správný header tak bych se zkusil obrátit email techniku- podpora@rpishop.cz a zažádal o nápravu.
Žádný další nástavec nebo distanční sloupky v sadě nebyly.

Teď je to stejně jedno. Chtěl jsem vymyslet trvalejší řešení s delšími distančními sloupky, ale při vyndavání z krabičky jsem nevyndanou kartou trochu ohnul její slot. Od té doby je raspberry totálně mrtvé, což mě také poněkud překvapilo.
Ale s delšími distančními sloupky a jiným nástavcem by zřejmě kombinace PI 4 + TV hat a Libreelect fungovala obstojně.
Uživatelský avatar
Skalgrin
Příspěvky: 30
Registrován: stř 31. črc 2019 9:00:00
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 5 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Skalgrin » stř 18. zář 2019 7:17:35

Grugh píše:
pon 16. zář 2019 18:13:33

(...)

Teď je to stejně jedno. Chtěl jsem vymyslet trvalejší řešení s delšími distančními sloupky, ale při vyndavání z krabičky jsem nevyndanou kartou trochu ohnul její slot. Od té doby je raspberry totálně mrtvé, což mě také poněkud překvapilo.
Ale s delšími distančními sloupky a jiným nástavcem by zřejmě kombinace PI 4 + TV hat a Libreelect fungovala obstojně.
Mám doma nefunkční RPi 3B+ (3v3 power supply je kaput, koupil jsem jako mrtvolku společně s displejem pouze kvůli displeji) - vyzkoušel jsem si zkusmo kolik síly je potřeba na ohnutí jejího slotu... no a překvapivě hodně (není to 4B, ale odhaduji, že to bude podobné). Určitě lze předpokládat že daná SD karta je hotová, tedy testovat s jinou.

(i pokud SD karta funguje například v NTB, je riziko že je prasklá a bude se hrozivě přehřívat, eventuelně až za hranici odolnosti materiálu a vlastní konstrukce)

SD slot by měl jít narovnat, ale dost možná že bude potřeba připájet utržené spoje (jak říkám, malá síla na to ohnutí nestačí).

Pokud je důvodem komatu SD slot, mělo by Pi po zapojení napájení svými LEDkami zablikat (funguje, ale nemůže číst z karty). Pokud se jen rozsvítí červená LED napájení a ani si neblikne, bude to asi horší. Pak je potřeba měřák a při napájení OPATRNĚ změřit napjetí na prvním 3V3 GPIO pinu - ale bacha, dotýkat se pouze toho jednoho pinu, spojením 3V3 a 5V5 Raspíka upálíte. Nicméně pokud 3V neukazuje 3volty (+/-) ale nic (jen pár desítek mikrovoltů), pak je průser.
Ondřej
Příspěvky: 4
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Ondřej » sob 12. říj 2019 18:16:37

Ahojte,
pořídil jsme si Malinu 4 + TV HAT. Vše jsem zprovoznil přesně podle http://blog.zonepi.cz/raspberry-pi-tv-h ... -pruvodce/. Vše funguje Jen mám problém s tím, že tuner najde asi pouze 1 MUX. S Českých HD mi jede pouze TV NOE HD :-D Polské HD mi to našlo v pohodě.

Přijde mi jako by to nenašlo nebo neumělo DVB-T2. Nebo to ještě není podporováno, ale přitom se všude píše HEVC/H.265. OS LibreELEC je poslední verze..

Neřešil ten problém taky někdo ?
Trn
Příspěvky: 17
Registrován: stř 31. črc 2019 16:09:57
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Trn » ned 13. říj 2019 20:20:03

Ondřej píše:
sob 12. říj 2019 18:16:37
Ahojte,
pořídil jsme si Malinu 4 + TV HAT. Vše jsem zprovoznil přesně podle http://blog.zonepi.cz/raspberry-pi-tv-h ... -pruvodce/. Vše funguje Jen mám problém s tím, že tuner najde asi pouze 1 MUX. S Českých HD mi jede pouze TV NOE HD :-D Polské HD mi to našlo v pohodě.

Přijde mi jako by to nenašlo nebo neumělo DVB-T2. Nebo to ještě není podporováno, ale přitom se všude píše HEVC/H.265. OS LibreELEC je poslední verze..

Neřešil ten problém taky někdo ?
Umí samozřejmě všechny muxy. Pokud ti to automaticky nenaladilo, musíš tam ty frekvence doházet ručně podle tvého vysílače. Ale pokud si vybral czech cz_all (myslím), jak je to v tom článku popsané, tak by to normálně mělo naladit vše dostupné samo.
Ondřej
Příspěvky: 4
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Ondřej » pon 14. říj 2019 6:46:14

Trn: pokud umí všechny MUXy, tak je to divné, protože jsem vybral Czech rep : ALL.. muxů to našlo 40 a kanálů celkem 84. Tak nevím :-(
BigSandy
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od BigSandy » pon 14. říj 2019 6:56:16

Mi to take nikdy automaticky nefungovalo.
U nás mame DVB -T2 na kanalu 514,530,554.
Otevřit kanaly na kterem Ti jedou a změnít na DVB -T2 a pak znovu zeskenovat.
Ondřej
Příspěvky: 4
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Ondřej » pon 14. říj 2019 7:04:47

BigSandy píše:
pon 14. říj 2019 6:56:16
Mi to take nikdy automaticky nefungovalo.
U nás mame DVB -T2 na kanalu 514,530,554.
Otevřit kanaly na kterem Ti jedou a změnít na DVB -T2 a pak znovu zeskenovat.
Ahoj,
rozumím, pokud se k tomu dostaneš, tak můžeš prosím poslat screen, kde to mám změnit, popřípadě vložit nové frekvence a z DVB-T na DVB-T2?

Moc děkuji
BigSandy
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od BigSandy » pon 14. říj 2019 7:20:14

Ondřej
Příspěvky: 4
Registrován: sob 12. říj 2019 16:42:31
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Ondřej » úte 15. říj 2019 7:27:18

Moc děkuji. Pomohlo ! Jen teď musím deaktivovat kanály, které nechci aby se mi zobrazovaly v KODI na TV. Nebo dá se to nějak třídit jako u klasické TV. Např. ČT 1 HD na čísle 1 atd atd...?

Díky
Trn
Příspěvky: 17
Registrován: stř 31. črc 2019 16:09:57
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od Trn » úte 15. říj 2019 13:24:42

Ondřej píše:
úte 15. říj 2019 7:27:18
Moc děkuji. Pomohlo ! Jen teď musím deaktivovat kanály, které nechci aby se mi zobrazovaly v KODI na TV. Nebo dá se to nějak třídit jako u klasické TV. Např. ČT 1 HD na čísle 1 atd atd...?

Díky
Doporučuji nastudovat TVHEADEND. Pěkně popsané v češtině to je zde: https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-zakl ... o-dvb-t-t2
Vůbec toto fórum doporučuji pro uživatele KODI.
BigSandy
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Raspberry RPI4 a Tv Hat

Příspěvek od BigSandy » stř 16. říj 2019 15:23:33

V nastavení kodi PVR a žive vysilaní - obecne - použit čisla kanalu z blacklistu.
A pak klikni na spravce kanalu.

Nebo pokud použivaš IPTV Simple, tak si vytvoř playlist a ten si pak uprav jak potřebuješ.
Odpovědět