Problém so zapnutím

Odpovědět
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » stř 10. črc 2019 14:14:24

Ahoj,
mám problém so zapínaním RPi4. Keď ho pozapájam a zapnem zdroj napájania pri studenom RPi, vždy sa zasekne ešte niekde v úvode štartovacej sekvencie z FW, počas kontroly HW a úvodných nastavení. Červená kotrolka ostane svietiť, zelená iba krátko blikne a zhasne. Obrazovka sa rozsvieti, ale nič nezobrazí, ani ten dúhový obrázok na úvod a RPi ani nezačne čítať z SD karty.
Stačí, keď zdroj vypnem a opäť zapnem, RPi už naštartuje normálne.
Výmena SD karty nepomohla. Keď som ho pri studenom RPi skúsil spustiť zapojením sekundára zdroja, nepodarilo sa mi ho spustiť. Musím ho spúšťať zapojením primára, ale až na druhý pokus. Ak je RPi ešte čo len trochu teplé a na kondenzátoroch ostalo ešte zvyškové napätie, spustenie sa podarí ihneď.
Keď s RPi začnem pracovať, ide všetko OK, vrátane reštartov z OS.
Má niekto podobný problém a vedel by poradiť?
joe
Příspěvky: 5
Registrován: pát 12. črc 2019 12:28:13

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od joe » pát 12. črc 2019 12:40:16

Tento problém mám aj ja. Predpokladal som, že príčinou je nesprávny systémový čas, ktorý sa niekedy nedokáže po nabutovaní nastaviť zo siete. Preto som si dokúpil rozširovací modul RTC-Temp Slim, avšak nepomohlo to. Možno o niečo viac Raspian nabehne okamžite, ale aj naďalej mi občas nenabehne. I keď už skôr iba výnimočne nie.
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » pát 12. črc 2019 14:29:27

Ahoj,
nemyslím si, že je to problém siete, teda aspoň u mňa, lebo RPi nenabehne hneď na začiatku štartu, kedy sa ešte len kontroluje a nastavuje HW. Sieťový čip sa ešte len inicializuje.
Mohol by to robiť aj zdroj napájania, keby z nejakého dôvodu neposkytol plných 5.1V hneď po zapojení. Budem ho musieť premerať a uvidím.
joe
Příspěvky: 5
Registrován: pát 12. črc 2019 12:28:13

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od joe » pát 12. črc 2019 20:45:55

áno, môže to spôsobovať práve zdroj. Keď som si nasadil spomínaný modul RTC, tak sa mi nabehnutie zlepšilo asi aj z toho dôvodu, že na module je batéria. Trochu asi napomáha tomu štartu. Ale aj ja už podozrievam zdroj, že je toho príčinou. Alebo ešte to môže spôsobovať slabý chladič - mám iba ten najmenší. Odkrytoval som RPI, uvidím časom, či to pomôže.
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » sob 13. črc 2019 23:44:35

Zdá sa, že to robí predsa len RPi.
RPi mám prepojené s displejom 7''. ktorý napája samostatný zdroj. Odpojil som zdroj z RPi a prepojil display s RPi tak, aby bol napájaný z displeja (VCC aj GND). Po zapnutí studeného RPi sa to správalo rovnako, teda nenabehlo to. Nabehlo to až na druhé zapnutie.
Tiež som premeral zdroj a nezistil som nič nezvyčajné.
Uvidím, či niečo zmení aktualizácia FW.
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » pon 15. črc 2019 9:11:07

Aktualizoval som FW, bez zmeny.
Vyzerá to na chybné RPi :cry:
joe
Příspěvky: 5
Registrován: pát 12. črc 2019 12:28:13

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od joe » úte 16. črc 2019 18:45:32

Na nete sa už objavujú nejaké diskusie na túto tému, ale zatiaľ som nenašiel spoľahlivú odpoveď. Počkám ešte nejaký mesiac. Možno si kúpim externý modul na zapínanie napájania. Potom by som Ti dal vedieť, či to pomohlo.

Zmerať napájanie sa síce dá, ale z nameraných údajov urobiť si správny názor.. No neviem.

Treba totiž pamätať na to, že v prvom okamihu po zapojení nastáva prúdový impulz, ktorý nemusí spoľahlivo postačovať pre napájanie RPI. Možno nie všetky obvody sa rozbehnú. Zmerať napájacie napätie napríklad obyčajným voltmetrom sa za tento krátky okamžik nedá. A dokonalejším analyzátorom, ktorý by zmeral aj čas nábehu na celých 5 V by som nevedel určiť, či nameraný čas je dobrý.

RPI nechcem reklamovať, ale radšej by som si ho chcel opraviť. Len zatiaľ neviem ako. Mimochodom, začínam mať s tým už dosť veľké problémy.

Je dosť možné, že väčšina RPI pracuje správne, keďže tejto téme sa málokto venuje.
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » úte 16. črc 2019 22:05:33

Pravda, chcelo by to rýchly pamäťový osciloskop :)
Ale všetko by asi jednoducho vyriešilo tlačidlo reset, keby tam nejaké bolo, a riadne fungujúci spúšťací obvod s oneskorením. RPi síce má pokročilý obvod regulácie napájania MxL7704, ale asi stačí širší rozptyl hodnôt diskrétnych súčiastok, a štart neprebehne OK. Videl som na diskusii, že ľudí už napadlo prirobiť si tlačidlo RESET na neobsadený switch J2, ale mám k dispozícii, tak ako oni, iba veľmi zjednodušenú schému zapojenia, tá pomôže málo. A zasahovať do zariadenia v záruke sa mi tiež nepáči. :?
joe
Příspěvky: 5
Registrován: pát 12. črc 2019 12:28:13

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od joe » stř 17. črc 2019 13:54:58

Daiman, takže som to už vyriešil. Chyba je v SD karte. Kúpil som si novú, nakopíroval tam Rasbian, verziu zo dňa 10.7. a bootuje to spoľahlivo. Dokonca podstatne sa urýchlilo nabehnutie OS po zapnutí.

Dnes som si nechtiac poškodil originálnu SD kartu, keď som si vyťahoval dosku z krabičky. SD karta mi prestala ísť. Ohla sa, lebo som ju zabudol vytiahnúť zo slotu. Kúpil som si novú a takýmto náhodným spôsobom sa mi podarilo odhaliť problém so zapnutím.

Teraz používam túto rýchlu kartu:
SanDisk Ultra 16GB microSDHC UHS-I U1 A1 SDSQUAR-016G-GN6IA

Odvtedy som už veľakrát reštartoval alebo zapínal RPI, a stále to ide.

Snáď si predajca tohto eshopu pozrie môj príspevok a urobí nápravu pri predaji tejto nepodarenej SD karty s Rasbianom. Kartu som mal pribalenú v sade SET406.
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » stř 17. črc 2019 14:44:54

Vďaka.
Hmmmm, môže byť. Síce som to už skúšal s inou kartou SD, ale išlo o ten istý typ Sandisk tiež od tohto predajcu, takže je možné, že je to buď zlá séria, alebo nejaký problém nekompatibility.
Vyskúšam to s inou značkou karty.
Uživatelský avatar
Michal
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 18. črc 2019 10:58:45
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Michal » čtv 18. črc 2019 11:36:43

Ahoj,

určitě se nejedná o standardní chování, s RPi 4 pracujeme denně a vyzkoušeli jsme desítky typů karet a na podobné chování jsme nenarazili. Chyba bude pravděpodobně HW. Překvapilo mě ale, že s jinou kartou bylo již vše v pořádku, odhadoval bych to spíš na problém v RPi.

Karty v sadách, konkrétně "SanDisk EDGE microSDHC UHS-I U1 A1", případně jejich 16GB alternativu odebíráme přímo od nadace Raspberry Pi, kde je tato karta deklarována jako oficiální karta pro Raspberry Pi na které probíhá vývoj všech systémů a měla by s RPi šlapat jako hodinky. Bylo by tedy krajně nešťastné, kdyby se problém (byť ojediněle) vyskytoval pouze s touto kartou. Rovnou jsme prozkoušeli kombinaci cca. 100 zmíněných karet s různými RPi 4 a na podobný problém jsme nenarazili.

Kdyby se Vám podařilo tuto teorii potvrdit, nebo vyvrátit, byly bychom rádi. Rovnou bych Vám pak poslal slevu na další nákup jako poděkování za vyzkoušení.

Jinak samozřejmě není problém nestandardně se chovající HW reklamovat, poštovné hradíme (můžeme zajistit i svoz) a reklamace zpravidla řešíme v rozmezí 1-2 pracovních dní.
joe
Příspěvky: 5
Registrován: pát 12. črc 2019 12:28:13

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od joe » sob 20. črc 2019 11:55:04

Priatelia, môžem potvrdiť po niekoľkých dňoch, že odkedy som si nainštaloval Rasberian Buster vydaný 10.7.2019 na SanDisk Ultra 16GB microSDHC UHS-I U1 A1 SDSQUAR-016G-GN6IA, odvtedy som už ani raz nemal problém so zapínaním RPI. Dokonca mi to bootuje do niekoľkých sekúnd, narozdiel do 1.minúty z minulosti.
Neviem podať vysvetlenie, prečo mi systém už spoľahlivo nabehne, avšak s RPI som už absolútne spokojný :)
Uživatelský avatar
Daiman
Příspěvky: 7
Registrován: stř 10. črc 2019 12:38:01

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Daiman » ned 21. črc 2019 20:23:33

Tiež môžem potvrdiť, Raspbian Buster som v PC priamo nainštaloval na SDXC kartu Kingston Cavanas React 64 GB A1 UHS-I V30 (na túto 64 GB kartu nešlo nahrať NOOBS tak, aby RPi začalo kartu čítať, skúšal som rôzne formáty) a teraz RPi pracuje pri zapnutí bez problémov.
Pravdepodobne sa v sérii SD kariet SanDisk, dodávaných s RPi, vyskytli chybné kusy.
V každom prípade však budem RPi ďalej sledovať, či sa problém nezopakuje.
jonasv
Příspěvky: 1
Registrován: sob 28. zář 2019 16:59:23

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od jonasv » sob 28. zář 2019 17:14:08

Ahoj všichni. Po dlouhém váhání a čekání na RPI 4B jsem si ho pořídil a mám trable se spouštěním. Rozhodl jsem se pro OS Raspbian. Bez problémů jsem ho nainstaloval z NOOBS. Nicméně se mi stává, že po tvrdém vypnutí zařízení (nelze v OS vypnout - nereaguje) již nelze spustit. Po následném spuštěním vždy vidím jen pár řádek na černé obrazovce + maliny a pak jen již prázdná černá obrazovka.

Totéž se stává když jsem kartu nainstaloval pouze Rasbian pomocí BalenaEtcher viz fotka.

Poradíte?
IMG_3004.JPEG
IMG_3004.JPEG (138.9 KiB) Zobrazeno 458 x
BigSandy
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. srp 2019 8:07:32
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od BigSandy » ned 29. zář 2019 6:28:28

@jonasv
Šef dotahl od někud hromadu microSD, všechny stejne ale nove.
Jsem jich par dotah dom a raspi3 B na nich blblo.
Někdy se vubec nerozjelo, a když už, tak při instalaci furt řvalo že nema přistup pro ukladaní.
Na čiských krabkach s LibreELEC ty karty normalně fungovali
Trn
Příspěvky: 17
Registrován: stř 31. črc 2019 16:09:57
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Problém so zapnutím

Příspěvek od Trn » ned 29. zář 2019 8:11:05

jonasv píše:
sob 28. zář 2019 17:14:08
Ahoj všichni. Po dlouhém váhání a čekání na RPI 4B jsem si ho pořídil a mám trable se spouštěním. Rozhodl jsem se pro OS Raspbian. Bez problémů jsem ho nainstaloval z NOOBS. Nicméně se mi stává, že po tvrdém vypnutí zařízení (nelze v OS vypnout - nereaguje) již nelze spustit. Po následném spuštěním vždy vidím jen pár řádek na černé obrazovce + maliny a pak jen již prázdná černá obrazovka.

Totéž se stává když jsem kartu nainstaloval pouze Rasbian pomocí BalenaEtcher viz fotka.

Poradíte?

IMG_3004.JPEG
V raspbianu to je divné, mě se to občas stává v Libreelecu na Rpi3B. Řeším to tak, že po aktualizaci si udělám klon karty na disk, v případě havárie přepíšu kartu a tak nějaký čas vydržím než se to zase podělá...Těžko říct, může to dělat karta nebo zdroj, nevím. A to nekupuji karty od neověřených prodejců, v bazarech je totiž velké množství padělků karet, které se tváří, že mají např. 64GB, přitom mají kapacitu daleko menší.
Odpovědět