Vypínací/zapínací tlačítko

Odpovědět
michal_tr
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 04. črc 2019 6:42:01
Dostal poděkování: 3 poděkování

Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od michal_tr » čtv 04. črc 2019 7:04:07

Dobrý den,

postupně objevuji kouzlo rpi :-) Narazil jsem na problém, kdy na RPI3 jsem používal jednoduchý tlačítkový spínač připojený na (v mém případě) GPIO port 5 a 9, mám vyzkoušeno i na 5 a 6.
Zapnutí funguje v případě RPI3 bez problémů a pro vypínání je třeba malý python skript.
Nicméně to samé zapojení (vyzkošeny i jiné GPIO porty) na RPI4 nefunguje. Podle informací na internetu by mělo být zpětně kompatibilní.

Neřešil někdo z vás podobnou situaci? Případně nějaký tip?
RemotePI je pro mé účely zbytečné.

děkuji
jindrich99
Příspěvky: 5
Registrován: ned 30. čer 2019 20:29:44

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od jindrich99 » pon 22. črc 2019 18:44:42

Já koupil malou zásuvku s kolíbkovým vypínačem (výrobce EMOS), přes kterou spínám přímo zdroj k RPI.
Uživatelský avatar
k3dAR
Příspěvky: 3
Registrován: pát 19. črc 2019 20:55:45

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od k3dAR » pát 26. črc 2019 14:39:55

mohl bys pouzit neco jako tohle: https://rpishop.cz/napajeci/799-usb-kab ... emale.html
bohuzel konkretne tento ma uvedene max 2A
Roman
Příspěvky: 4
Registrován: pon 01. črc 2019 16:49:04
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od Roman » sob 27. črc 2019 17:39:48

@jindrich99 a k3dAR:
michalovi jde o řízené vypnutí, hlavně kvůliva ochrany SD karty, takže vaše rady jsou úplně mísu.
jindrich99
Příspěvky: 5
Registrován: ned 30. čer 2019 20:29:44

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od jindrich99 » ned 28. črc 2019 17:22:23

Píše o vypínači přes GPIO které dřív používal a teď nefunguje. Proto je ekvivalent spínač přímo zdroje. Pokud to myslí jinak, tak to může upřesnit. Ale to už by vyžadovalo programování, ne koupi součástky, to mu tady asi nikdo neporadí.
michal_tr
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 04. črc 2019 6:42:01
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od michal_tr » úte 30. črc 2019 22:07:00

Díky všem za komentáře.

Původně jsem to vyřešil podboně jako píše @jindrich99...ale samozřejmě pouze pro zapnutí. Vypínám přes shutdown....
Nicméně je to celkem omezující v případě, kdy mám zásuvku dále od RPi.

Hledal jsem dál a vypdá to, že problém má více lidí a řeší se to na ofiko fóru:

https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 5#p1502973

A problém je ve zkratce takový, že RPi 4 přejde do velmi velmi úsporného módu a spínač ho již nespustí.
Vyjadřuje se k tomu i vývojář RPi. Doporučuju přečíst to vlákno.

Každopádně jsem vyzkoušel, ale je zde několik ale:

popsaná uprava bootloaderu ve vlákně (jenom sed)
- zapnutí/vypnutí funguje (spíš uspání/probuzení0
- zůstane svítit zelená stavová dioda, ne červerná. Není tedy jasné, že RPi je vypnuté (resp. v úsporném režimu)
- síťovka také svítí, takže RPi není v tak úplném úsporném režimu
- pokud je připojený větrák, tak se stále točí

ve vlákně je odkaz na verzi bootloaderu, která by v nejbližší době měla vyjít
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 7&t=246027
- zkusil jsem a funguje
- chová se stejně jako viz výše, ale místo zelené diody už svítí červená :-)


Dále tam jeden člen popisuje prpojení GLOBAL_EN portu a GND při stávajícím/nezměněném bootloaderu.
- pokud je RPi vypnuté, tak spínací tlačítko jej zapne
- pokud RPi běží, tak bohužel nedojde k vypnutí, ale k (pravděpodobně k tvrdému) resetu


Ze všech tří jsou všechny z mého pohledu tak na půl cesty k tomu jak to fungovalo na RPi 3.
Vzhledem k tomu, že mám na RPi 4 větrák, tak úprava bootloaderu je mi k ničemu, když se bude točit větrák a svítit jak vánoční stromek (síťovka).
Přemýšlím, že asi půjdu cestou dvou tlačítek, jedno na vypnutí a druhé na zapnutí/reset. Budu dále sledovat vlákno a třeba to kluci v UK vyřeší :-)

Ještě jednou díky za reakce
Uživatelský avatar
PetrSmetana
Příspěvky: 47
Registrován: pon 22. črc 2019 9:06:45
Bydliště: za humny ČB
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od PetrSmetana » stř 31. črc 2019 8:30:32

Vím, že to může být otázkou sw ale, pokud se situace měnit nebude, tak by bylo možné nabastlit vypínací logiku externě přes hradla. Oťukat si piny - co se kde změní při vypnutí (případně si po startu zvednout některý pin) a udělat si jednoduché logické zapojení s nějakým tranzistorem, co bude spínat větrák.
Modré z nebe na počkání, zázraky do dvou dnů.
michal_tr
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 04. črc 2019 6:42:01
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Vypínací/zapínací tlačítko

Příspěvek od michal_tr » stř 31. črc 2019 10:50:43

jojo, ono to k tomu spěje. Ale to si budu muset nejdřív oprášit znalosti z dob, kdy mě bavila elektronika :-) a dokopat se k tomu.
RPi je asi i důvod si to zopakovat.
Bohužel z nedostatku času, to budu muset udělat dle návodů na netu a moc se nad tím nezamýšlet :-)
Na RPi3 mi vyhovovala ta jednoduchost celého řešení.
Kvůli teplotním "problémům" větráček budu stejně tak nebo tak dávat a tam se i docela těším na hrátky s rychlostí otáček dle aktuální teploty :-), ale to už je jiné téma.
Odpovědět